Az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) bezárta a Zeekrewards néven működő piramisjátékot, amibe Magyarországról is sok befektető beszállt, írta a Forbes online gazdasági portál.  Az oka az volt a SEC közbelépésének, hogy a piramis játék elven működő rendszer már az összeomlás határán állt. 

A SEC szerint az online marketinges Paul Burks és a cége több mint 600 millió dollárt gyűjtött 2011 január óta - több mint egy millió ügyféltől - akik online regisztráltak a ZeekRewards.com weboldalon. 

Azt ígérték a befektetőknek, hogy a cég napi profitjának akár 50%-ból is részesedhetnek a rendszeren keresztül, ami egy két szintű hálózatos rendszerben működött. A rendszerben jutalom pontokat gyűjthettek a résztvevők, amit átválthattak pénzre, ha fel akarták venni a hálózatban megkeresett jövedelmüket.

"Viszont a weboldal csalárd módon azt a benyomást keltette a befektetőkben, mintha a cég extrém módom nyereséges lenne, a valóságban a befektetők részére ajánlott hozam és bónuszok köszönő viszonyban se volt a cég valóságos bevételével vagy nyereségével. A Zeekrewards bevételei és a költségek levonása után maradó nyereség (net profits) valójában abból a pénzből jött össze, amit a befektetők és az új belépők befizettek, tehát a klasszikus piramisjáték (Ponzi szisztéma) szerint  működött a rendszer", nyilatkozta a SEC.

A SEC beadványából kiderül, az ügyfeleknek többféle lehetőséget  is ajánlott a ZeekRewards program, amivel pénzt kereshetnek. Kettő ezek közül abból állt, hogy befektetési lehetőséget ajánlott az ügyfeleknek - amit viszont nem regisztrált a SEC-nél, ami előírás a szövetségi törvények alapján.

Ha a ZeekRewards-nál regisztrált ügyfelek egyre növekvő mértékben vonták volna ki a pénzt, azáltal, hogy a bent lévő befektetésük minden hónapban kifizeti a hozamot (és nem jóváírást kérnek, ami azt jelenti, hogy bónuszpontokban írja jóvá a ZeekRewards a hozamot), akkor a weboldal cash flow-ja előbb utóbb összeomlott volna, ezáltal az ügyfelek bukták volna a pénzüket. A legutóbbi hónapban a ZeekRewards 162 millió dollárt gyűjtött az ügyfelektől, miközben az ügyfeleknek kifizetendő pénz már elérte a havi 160 millió dollárt.

"Mindeközben a befektetőknek sejtésük se volt, hogy a ZeekRewards valójában piramis rendszerre épül. A ZeekRewards bevételének megközelítőleg a 98%-a és ennek megfelelően az állítólagos profit, amiből részesedtek a tagok (ügyfelek), valójában az új belépők befizetéseiből jött össze" állítja a SEC a beadványában.

A tanulság, hogy egy olyan rendszerbe ne lépjünk be, ne dőljünk be olyan ígéreteknek, ahol irreálisan magas hozamot ígérnek. A ZeekRewards terjesztésében részt vevő hálózatépítő tagok napi 1% hozamot ígértek, ami éves szinten már 356%-ot jelentene. Az 2000-es évek elején is sokan bedőltek az ingatlanszövetkezeteknek (pl. Baumag), mert 20% hozamot ígéretek, viszont ott is bebizonyosodott, hogy piramisjátékról van szó.

show
ige: brighten up, come true, come to light

A bejegyzés trackback címe:

https://bank-hitel.blog.hu/api/trackback/id/tr984738451

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Hitelfelvétel egyszerűen Hitel Blog Hitel Lakáshitel
süti beállítások módosítása